11. juli 2012

Brux_grnseregioner__482.jpg

Fra venstre: Martin Guillermo, AEBR; Rudolf Godesar, euregio Meuse-Rhine; Herdis Thomsen, S2017; Else Christensen Redzepovic, S2017; Jørgen Mads Clausen, Danfoss A/S; Aase Nyegaard, borgmester i Sønderborg; Guido Wevers, Maastricht2018; Sue McCauley, S2017; Mrs. van den Bosch, Maastricht2018 og John Frederiksen, S2017.

 

Europæiske grænseområder har fælles udfordringer

Sønderborg med Sønderjylland-Schleswigs grænseoverskridende kandidatur til Europæisk Kuturhovedstad 2017 giver genlyd i andre grænseregioner. For eksempel i euro-regionen Meuse-Rhine med hele tre lande. På et møde i Bruxelles stod det klart, at hverdagens problemstillinger i grænseregionerne ligner hinanden. Sønderborg2017 vil samarbejde med andre grænseregioner om at tage fat på udfordringerne blandt andet gennem AEBR – Association of European Border Regions, som danner nyt netværk for kulturhovedstæder og kandidater.

I Meuse-Rhine-regionen mødes Frankrig, Nederlandene og Tyskland, tre sprog og endnu flere dialekter, ligesom flere forskellige religiøse trosretninger præger kulturerne. Og Meuse-Rhine-regionen har ligesom Sønderjylland-Schleswig og mange andre grænseregioner den problemstilling, at det ligger udenfor de helt store byer og økonomiske knudepunkter.

Sønderborgs med Sønderjylland-Schleswigs kandidatur til Europæisk Kulturhovedstad 2017 har vakt interesse i euroregionen Meuse-Rhine, der i øvrigt gerne vil være kulturhovedstad i 2018 med Maastricht som centrum.
Sammen med AEBR, organisationen for grænseregioner, AEBR, benyttede Meuse-Rhine derfor Sønderborg2017's tilstedeværelse i Bruxelles forleden til at invitere til en drøftelse i lokalerne hos repræsentationen for det tysktalende mindretal i Belgien. 
- Vi opdagede Sønderborg2017's koncept med at bygge broer over grænser, og vi vil gerne se, om vi sammen kan sætte gang i en debat om europæiske grænseregioner, sagde Rudolf Godesar, repræsentant for Meuse-Rhine.

 

Jørgen Mads Clausen: Kultur også vigtig for erhvervslivet

Med i S2017-delegationen var Jørgen Mads Clausen, formand for industrikoncernen Danfoss A/S med hovedkvarter i Sønderborg. Han forklarede, hvorfor satsningen på kultur også er vigtig for erhvervslivet:
- Vi har 5.000 ansatte i vores område, og vi er afhængige af talent og kreativitet, men de unge trækker mod storbyerne, og vi ligger i udkanten, i et grænseområde. Det vi være en god ting, hvis de unge, efter de er uddannet i storbyerne, ser os som et attraktivt område at leve i, og der skal være noget at komme efter. Her er kultur ikke bare maleri og opera, men mange slags ting. Der ligger et potentiale i grænseområdet. Vi har en historie med krige, men stemningen er skiftet i de senere år, og vi har fået mere samarbejde. Unge mennesker tænker ikke: Vi er danskere eller tyskere. De tænker: Vi er europæere.

For Jørgen Mads Clausen at se er det kontakten og samtaler mellem mennesker i hverdagen, der gør en forskel. Mellem tyskere og danskere blev kontakten for eksempel styrket, da jobsituationen inden finanskrisen gjorde, at rigtigt mange tyskere pendlede til Sønderborg-området. Pendlingen over grænsen kræver dog også et beredskab, da en masse administrative knuder skal løses, først og fremmest skatteforhold, men også sådan noget som børnepasning:
- Vi har i virkeligheden fire grænser: Mellem retsstaterne, i sproget, den kulturelle forskel mellem det skandinaviske og midteuropæiske, og så har vi en informationsgrænse. Jeg kan ikke se i min avis, hvilke koncerter der spilles i Flensburg, sagde han.

Guido Wevers, der er kunstnerisk leder af kandidaturen til Europæisk Kulturhovedstad Mastricht & Euregio 2018, genkendte problemstillingerne:
- Vores land låser sig også fast på grund af historiske begivenheder. Det er bizart, når Maastricht faktisk er dér, hvor Europa er opstået. Vi indser, at vi har brug for at samarbejde, men det kniber mere i hverdagen. Der skal noget særligt til for at komme ud af tryghedszonen og få samarbejdet til at vare ved, sagde han.

Australske Sue McCauley, der som kunstnerisk leder af programmet for S2017 har været i kontakt med kulturelle aktører i hele Sønderjylland-Schleswig er helt enig:
- På min tur rundt opdagede jeg, at der er en stor mangel på viden om, hvordan man skal samarbejde i praksis.

 

Nyt netværk for grænseområder i sin vorden

AEBR – Association of European Border Regions – vil arbejde for at skabe et netværk mellem byer, der har været Europæisk Kulturhovedstad; skal være det; søger om det eller har været igennem ansøgningsprocessen uden at vinde. Netværket skal samarbejde om, hvordan man kan finde nye løsninger i grænseregionerne, og hvordan grænseregionerne kan hjælpe Europa med at vokse sammen.  Som et skridt vil der 8 og 9. november i år i Berlin blive holdt et møde med fokus på arbejdsmarkedet og kulturen i grænseregionerne.

Læs også:

S2017 går sammen med andre grænseområder