31. juli 2012

Neata_400.jpg 

Europæisk amatørteater krydser grænser i Sønderborg

HKH Prinsesse Marie åbner her til aften på Sønderborg Slot den internationale NEATA teaterfestival, som holdes i byen fra i dag til lørdag 4. august, og som hun er protektor for. Festivalen har kultur over grænser som tema - præcis som Sønderborg med Sønderjylland-Schleswigs kandidatur til Europæisk Kulturhovedstad. Forestillingerne er åbne og gratis for publikum. Blandt andet venter lørdag et brag af en afslutning med stort lyssymposium på Alsion.

Prinsesse_Marie.jpg

NEATA står for North European Theatre Alliance - som er den nordeuropæiske afdeling af den verdensomspændende organistaion IATA/AITA. Festivalen afvikles hvert andet år i skiftende værtslande - i år for syvende gang. Sidste gang var det på Island, hvor den blev åbnet af landets præsident.

DATS - landsforeningen for dramatisk virksomhed er sammen med Sønderborg Kommune arrangør af festivalen, der henter mere end 200 amatørteaterfolk fra Norden, Baltikum og resten af Europa til Sønderborg. Her skal 12 teatergrupper fra forskellige lande deltage i workshops og vise deres forestillinger af høj kvalitet rundt omkring på scener i byen.

Temaet for festivalen er "Kultur over grænser - Teater over grænser", der er valgt som et spændende indspark til Sønderborgs ambition om at blive Europæisk Kulturhovedstad i 2017 - netop med en vision om at skabe Europæas førende kulturregion på tværs af landegrænser.

- Det bliver en stor oplevelse for alle, for festivalen er en meget vigtig del af udviklingen inden for amatørteater i hele Nordeuropa. Deltagerne får udvekslet erfaringer og viden og mange kreative ideer, siger generalsekretær i DATS Kristian Hald Jensen.

I øvrigt er 24 unge mennesker fra hele Nordeuropa i Sønderborg for at arbejde med teater i NEATA Youth.

Også for borgerne er der meget at glæde sig til - alle forestillinger er nemlig åbne og gratis for alle, der har lyst til at se teaterforestillinger fra andre lande. Forestillingerne er primært for voksne, og de er udvalgt, så de egner sig til et publikum, som ikke forstår sproget.

Blandt andet vil byen torsdag aften kl. 19.15 blive invaderet af Dunkelfolket - en gadeteatergruppe, der med håndskårne masker skaber stemninger, tanker og reaktioner hos store og små. Festivalen slutter lørdag med det store, digitale lys- og design-symposium "Lysets Fortællinger" i Koncertsalen Alsion kl. 15-18.10. Symposiet demonstrerer, blandt andet gennem fire korte teaterforestillinger, hvad moderne digitalt lys og design kan gøre for forestillinger med teater, dans og musik.

Se hele programmet HER