4. juli 2012

Strasb_Anne_E_Jensen__Aase_C5_top_20120702-PSF_1005-Patricio_Soto.jpg

Aase Nyegaard og Anne E. Jensen. Foto: Patrocio Soto

 

Europa-politiker ser potentiale i grænselandet

Anne E. Jensen (V), medlem af Europa-Parlamentet, ser et stort potentiale i Sønderborgs kulturhovedstads-kandidatur. Den måde, mindretal og flertal trives og samarbejder på ved den dansk-tyske grænse, kan mange grænseegne i Europa lære af, mener hun.

Hun er selv barnebarn af en sønderjysk mormor, som med sine fortællinger tidligt gav hende et indblik i de spændinger, der kan være i et grænseland.
- Man boede side og side, blev også gift med hinanden på tværs af sindelag og grænser, men meget blev ikke sagt – for at tage hensyn og for at undgå strid. Gennem årene er det heldigvis blevet anderledes, så vi nu ser mangfoldigheden som en styrke. Men jeg har været i mange af Europas grænseregioner, og når nu Cypern også skal være ECoC-vært i 2017, tænker jeg jo automatisk på den. Her er ikke bare en grænse, som i dén grad deler folk – beboerne på øen føler sig også besat af ”deres eget” land, så der er rigtig mange frustrationer. At opleve, at der efter så mange år stadig er brug for at have soldater på grænsen for at undgå kampe, er tankevækkende. Cypern, men også mange andre grænseegne, kunne virkelig lære noget af den måde, mindretal og flertal trives sammen på i Danmark-Tyskland, siger hun.

Uholdbar udvikling i landområder

Anne E. Jensen har som Europa-politiker stærkt fokus på fredelige grænser, men også det globale problem med, at mange unge flytter til byerne og ikke vender tilbagee. Derfor ser hun det som en styrke, at Sønderborg, Sønderjylland-Schleswig og Region Syddanmark tager dette under behandling i sin kandidatur.

- Det er godt, at der bliver råbt op. For det er klart, at det er en udvikling, der ikke er holdbar i længden. Der er masser af kvalitet i landområderne, og livskvalitet kan i høj grad være den ro, den plads og de fællesskaber, der er på landet – men med storbyernes kulturtilbud inden for rækkevidde, siger Anne E. Jensen og ønsker den syddanske satsning held og lykke i den afgørende duel.

 

Læs også:

Sønderborg2017 gør fremstød i Bruxelles og Strasbourg

Dansk Europa-politiker: Den grise-tango skal jeg se

EU-kulturpolitiker: Selve ansøgningen til Europæisk Kulturhovedstad giver værdifulde byggesten

S2017 holdt dansk-tysk Tour De Chambre i Bruxelles

Det sagde gæsterne i Bruxelles om S2017-kandidaturen