10. juli 2012

S2017_Stras_-_AaseHelga_482_-_20120702-PSF_0944-Patricio_Soto.jpg

Sønderborgs borgmester, Aase Nyegaard, hilser på Helga Trüpel (til højre), der er næstformand i EU-Parlamentets kulturudvalg. Foto: Patricio Soto

 

EU-kulturpolitiker: Selve ansøgningen til Europæisk Kulturhovedstad giver værdifulde byggesten

- Selve processen med at skabe, forme og aflevere en ansøgning om at blive Europæisk Kulturhovedstad skaber store værdier. Der bliver bygget netværk og broer, skabt venskaber og ikke mindst ideer. Det skal man huske at bygge videre på – også selv om man ikke ender med at blive kulturhovedstad.
Det siger Helga Trüpel, næstformand i EU’s kulturudvalg, som besøgte Sønderborgs stand i EU Parlamentet i Strasbourg tirsdag 2. juli.

Trüpel er tidligere byrådspolitiker i Bremen, hvor hun var en af initiativtagerne til og frontfigurerne i byens kandidatur til at blive Tysklands europæiske kulturhovedstad i 2010. Bremen var i finalen, men det blev Essen, som sammen med Ruhr-distriktet løb med sejren.
- Det er selvfølgelig en enorm skuffelse ikke at vinde titlen. Man har brugt masser af tid og penge, og mange involverede har gjort sig forhåbninger om, hvad værtskabet skal bruges til. Det er hårdt at tabe, men de værdier – især mentale – som arbejdet med kandidaturen giver, må man bygge videre på. Det er en god proces, og det vil være rigtig synd ikke at bruge erfaringerne som byggesten i fremtidens udviklingsarbejde - kulturhovedstad eller ej, siger hun.

 

Europæisk dimension

Helga Trüpel har siden Bremens forsøg på at blive kulturhovedstad skiftet lokalpolitik ud med europæisk politik i Strasbourg.
- Jeg mener, at Europæisk Kulturhovedstad er et godt middel til opbygning af interkulturel forståelse. Den europæiske dimension er vigtig, og jeg mener også, at man i Bremen oplevede, at borgerne i processen begyndte at se sig mere som europæere end før. Det er vigtigt, og derfor synes jeg, det er positivt at opleve den europæiske dimension i Sønderborgs ansøgning, siger Helga Trüpel, som især benyttede lejligheden til at lytte – og nikke bifaldende – da repræsentanterne fra Sønderborg præsenterede kandidaturen S2017.

Det var borgmester Aase Nyegaard, bestyrelsesformand i Danfoss A/S Jørgen Mads Clausen, 2017-manager Else Christensen Redzepovic og leder af det kunstneriske program Sue McCauley, der i Strasbourg præsenterede Sønderborg, Sønderjylland-Schleswig og Region Syddanmark satsning på at blive Europæisk Kulturhovedstad i 2017.

Læs også:

Sønderborg2017 gør fremstød i Bruxelles og Strasbourg

Dansk Europa-politiker: Den grise-tango skal jeg se

Europa-politiker ser potentiale i grænselandet

S2017 holdt dansk-tysk Tour De Chambre i Bruxelles

Det sagde gæsterne i Bruxelles om S2017-kandidaturen