25. april 2012

EU-delegation på besøg i Syddanmark

I sidste uge var en stor EU-delegation på hele 118 mennesker på en faglig ekskursion i Syddanmark. Delegationen består af EU-ambassadørerne og deres stedfortrædere, også kaldet COREPER. Det er de embedsmænd, der forbereder rådets møder. Besøget hænger sammen med det danske EU-formandskab, hvor der er tradition for at COREPER besøger formandsskabslandet. Det er Region Syddanmark, der har fået besøget i stand, og formålet er, at sætte fokus på de syddanske vækstinitiativer. Besøget strækker sig over tre dage og udover Sønderborg besøger COREPER Designskolen i Kolding, LEGO i Billund og domkirken i Ribe.

Torsdag den 19. april besøgte delegationen Sønderborg for at høre om ProjectZero, der er Sønderborgområdets store satsning på at blive CO2-neutral i 2029. Turen gik blandt andet til Danfoss, hvor administrerende direktør Niels Bjørn Christiansen fortalte om virksomhedens arbejde med udvikling og produktion af energieffektive teknologier, og til Linak, hvor de hørte om virksomhedens ambitiøse arbejde med at blive CO2-neutral gennem energibesparelser, solcelleanlæg og grøn fjernvarme.

Aase_hilser_paa_EU-ambassadoerer_2017web.jpg
Bormester Aase Nyegaard hilser på den cypriotiske EU-ambassadør og Jonas Bering Liisberg, der er dansk EU-ambassadør.

Om eftermiddagen gik turen til Alsion, hvor borgmester Aase Nyegaard bød delegationen velkommen til Sønderborg og fortalte om kommunens udfordringer med at skabe vækst og arbejdspladser via spydspidsprojekterne ProjectZero og Byens Havn. Aase fortalte selvfølgelig også om den syddanske satsning på at blive Europæisk Kulturhovedstad i 2017 ved at udvikle et kreativt og innovativt countryside metropolis, der skal være et livskraftigt alternativ til storbyens hektiske overfladeliv. Under opholdet på Alsion fortalte rektor for Syddansk Universitet Jens Oddershede om den synergi, der skabes af universitet, forskerpark og koncertsal under samme tag. Endelig fortalte Peter Rathje fra ProjectZero om, hvad der skal til for at Sønderborg bliver CO2-neutral i 2029.

Om aftenen var regionsrådsformand Carl Holst vært for en hyggelig aften i Riddersalen på Sønderborg Slot. Aftenen bød både på god mad, taler og musikalske indslag.

Fredag besøgte delegationen Lego i Billund, og Trapholt og Designskolen i Kolding. Lørdag gik turen til Ribe.