9. april 2011

EN STOR DAG FOR EUROPA-BYEN SØNDERBORG

Sønderborg vover at hejse EU-flaget og er fri for den berøringsangst, andre danske byer stadig har overfor EU, sagde Europabevægelsens landsformand ved udnævnelsen af Sønderborg til Årets Europaby. Det skete ved åbningsreceptionen for årets FolkBaltica - en grænseoverskridende folkmusik-festival.

Borgmesteren i Sønderborg Kommune, Aase Nyegaard, modtog fredag Europabevægelsens vandrepokal ved en offentlig reception i Alsion med ordene:

En_stor_dag_Europaby_-_Aase.jpg
Aase Nyegaard. Foto: Patricio Soto

- Det gør os rigtigt stolte. Det er ved at blive kendt, at vi har en fast vilje her i Sønderborg. Vi kan, hvad vi skal, og vi skal blive klogere! Her står vi i Danmarks mest internationale universitet - når man selv er vant til at rejse verden rundt, ved man, hvor meget andre kan lære os.

Aase Nyegaard er sikker på, at udnævnelsen bidrager til at sætte Sønderborg på det internationale landkort:
- Det glæder mig, at Europabevægelsen har fået øje på og anerkender vores indsats. Indadtil giver det vitaminer til vores arbejde for at blive Europæisk Kulturhovedstad i 2017, vores internationale arbejde på klimaområdet og i sidste ende indsatsen for at styrke udviklingen og antallet af arbejdspladser i Sønderborg-området.

Sønderborg - et naturligt valg

Europabevægelsens formand, Erik Boel, fortalte i sin tale, at der i bevægelsen er fuld enighed om at Sønderborg skulle udnævnes.

- Det er et rigtigt og naturligt valg. Det er positivt, at Sønderborg har så stort et engagement i forhold til Europa, og Sønderborg viser, at der ikke er nogen modsætning mellem at være europæer og dansker. EU er en medspiller i lokalpolitik og tilbyder støtte til en lang række områder - også sport og kultur, og det spiller ind i uddelingen af prisen, i hvor høj grad Sønderborg tager imod de tilbud og vover at sætte en europæisk dagsorden. Her tør man at hejse Europa-flaget. Det er der stadig byer i Danmark, der har berøringsangst overfor. Her er der ingen osteklokketænkning, og jeg håber, at vi i dag giver vores bidrag til, at Sønderborg bliver Kulturhovedstad i 2017.

Folkmusik forbinder

Overrækkelsen skete i forbindelse med åbningsreceptionen for folkmusikfestivalen FolkBaltica med 42 arrangementer 6.-10. april i Flensborg- og Sønderborgområdet under temaet "Kulturhovedstæder i Østersøområdet". Her talte blandt andre også Slesvig-Holstens minister for uddannelse og kultur, Dr. Ekkehard Klug:

- FolkBaltica passer med en ny europæisk bevidsthed i det 21. århundrede, hvor mangfoldigheden i de musikalske traditioner bruges til at bygge bro mellem nord, syd, øst og vest. På samme vis sætter kulturhovedstadsprojektet Sønderborg med Sønderjylland-Slesvig nye kræfter læs i bevægelsen fra et "mod hinanden" til et "med hinanden" - også på det erhvervsmæssige område. Når vi om seks år ser tilbage på 2011, kan vi forhåbentligt sige, at det var et kraftfuldt afsæt til kulturhovedstad 2017.

En_stor_dag_Europaby_-_raekke.jpg

Det var en stor dag for Sønderborg og kulturhovedstadsprojektet: Fra venstre Flensborgs nye overborgmester Simon Faber, der hører til byens danske mindretal; Slesvig-Holstens uddannelses og kulturminister, Dr. Ekkehard Klug; borgmester i Sønderborg Aase Nyegaard; bestyrelsesformand for Danfoss, Jørgen Mads Clausen og landsformanden for Europabevægelsen, Erik Boel. Foto: Patricio Soto


Kulturhovedstad Tallinn oplever sig som midtpunkt

Blandt de optrædende ved receptionen og aftenens åbningskoncert i en fyldt koncertsal imponeredeTV-pigekoret fra Estland, der i sommer vandt "verdensmesterskabet" for pigekor i Shangai med Sønderjysk Pigekor på andenpladsen.
Estlands hovedstad, Tallinn, er i år Europæisk Kulturhovedstad, og Estlands kulturattaché i Berlin, Reet Weidebaum, var blandt talerne ved receptionen:

- Jeg håber, at I også om nogle år vil mærke, hvad det betyder virkelig at være midtpunkt i det europæiske kulturliv, sagde hun.
 
FAKTA

Prisen som ”Årets Europaby”  gives ud fra følgende kriterier:
 
• Kommunen deltager aktivt i EU's initiativer (uddannelsesprogrammer og kulturprogrammer)
• Kommunen fremmer aktivt grænseoverskridende samarbejde
• Kommunen har gennem året gjort en aktiv indsats for at fremme europæiske tiltag i kommunen