19. juni 2011

DIE MÜRWIKER BAND SANG TIL SØNDERBORG2017-KONFERENCE

Kultur gør nytte. Et helt tydeligt eksempel på dette er Die Mürwiker Band fra Flensborg, som forleden optrådte, da Sønderborg2017 holdt konference på Sønderborghus om kultur og sundhed.

Die Mürwiker Band udspringer af det almennyttige selskab Die Mürwiker Werkstätten GmbH, der beskæftiger cirka 800 psykisk handicappede borgere med meningsfuldt arbejde. Bandet optræder med masser af energi og livsglæde og giver et forfriskende pust, der også må virke inspirerende på flertallet af velfungerende borgere med en hektisk hverdag.

social_koncerence_Murwiker_Band.jpg
Die Mürwiker Band har 15 medlemmer.
social_konference_11_06_15_kultur-_og_sundhedskonference2.jpg
Karen Andersen, der har haft en lang karriere som fagottist i Sønderjyllands Symfoniorkester, har nu engageret sig i kulturhovedstaden og særligt i aspektet kultur og sundhed.

Konferencen på Sønderborghus var arrangeret af sekretariatet, der arbejder på visionen Sønderborg med Sønderjylland-Schleswig som Europæisk Kulturhovedstad 2017. Både danske og tyske aktører deltog i debatten om, hvordan kunst og kultur kan spille en rolle i socialt arbejde, og hensigten er at danne et varigt netværk, hvor projekter kan inspirere og løfte hinanden på tværs af grænsen.

Kulturhovedstad er for alle

Kulturhovedstad handler nemlig slet ikke kun om finkultur på de professionelle scener. I Sønderborg arbejdes der målrettet på, at kulturhovedstaden skal inddrage alle borgere - også de marginaliserede grupper, som traditionelt er meget lidt aktive i det kulturelle liv.

Nogen vil måske sige: Kultur, hva' ska' det nytte? Men indenfor social- og sundhedsområdet er man begyndt at være opmærksom på, at det meget konkret gavner livskvaliteten og velværet.
Det er en tilgang, som også er meget interessant for udøvende kunstnere. For eksempel Karen Andersen, der i årtier har spillet fagot i Sønderjyllands Symfoniorkester og nu er engageret i arbejdet med kulturhovedstaden. Hun fortalte på konferencen:

- Da jeg blev optaget i symfoniorkestret, flyttede jeg fra København til Als - ud på landet. Der kunne jeg godt mærke, at nogle ikke forstod, hvordan man kunne have et job som mit. Det kunne da kun være for sjov! Det har pint mig lidt, for jeg vil gerne gøre nytte. Da jeg så for et par år siden så en artikel i et svensk tidsskrift med overskriften "Forlæng livet med en biografbillet!" blev jeg meget interesseret. I Sverige har de gjort det til et indsatsområde at inddrage kulturen i sundhed -  de kalder det "Helse på nye vilkår".

Ny uddannelse i Syddanmark

Også i Norge er man langt fremme på området, mens det i Danmark måske nok bliver praktiseret nogle steder, uden det er organiseret. Derfor har Sønderborg2017 sat sig for at hjælpe det på vej, og sideløbende begynder i oktober en ny diplomuddannelse på University College Syddanmark.  Den tager udgangspunkt i et allerede etableret  nordisk uddannelsessamarbejde og er målrettet sygeplejersker, fysioterapeuter, ergoterapeuter, pædagoger, lærere, socialrådgivere m.fl.. Den vil fokusere på, hvordan man kan få samarbejde i gang mellem forskellige professioner og mellem den offentlige sektor, foreninger og frivillige.

Læs mere om uddannelsen her:

http://ucsyd.dk/viden-og-udvikling/artikel/hvordan-haenger-kultur-og-sundhed-sammen/