28. september 2012

takkeaften_borgmesteren_Panorama2_482.jpg

- Vi VIL det her, fastslog Sønderborgs borgmester, Aase Nyegaard. Foto Kim Toft Jørgensen
 

Der krydses stadig fingre for S2017

- Det er ikke stoppet med, at vi ikke har vundet titlen Europæisk Kulturhovedstad.

Det slog Sønderborgs borgmester, Aase Nyegaard, fast , da flere end 100 lokale kunstnere og kulturaktører fra begge sider af grænsen, direktører fra områdets erhvervsliv og ildsjæle fra kulturhovedstadsprojektet i går var samlet til 2017-aften på Alsion.

- Vi vil fortsat satse på at skabe vækst, udvikling og job på baggrund af kultur, og kultur er det, der foregår blandt mennesker, fortsatte Aase Nyegaard, der fremhævede, at der i ansøgningens kulturelle program er skitseret flere end 80 projekter, hvor Sønderborg samarbejder med andre byer og andre lande.

- 2017-sekretariatet har igennem de seneste år leveret et uvurderligt stykke arbejde, og op til afgørelsen oplevede vi et kæmpe engagement fra alle jer, fra erhvervslivet, fra byrådet og mange flere. At vi så ikke vandt, betyder ikke, at vi glemmer det. Vi bliver ved med at sætte penge af. Det er vigtigt, at vi viser, at vi VIL det her, sluttede borgmesteren.

Overraskelse fra Flensburg

Aftenen overraskelse kom fra en delegation fra Rote Strasse i Flensburg, der var mødt frem for at overrække kollager med udsnit af de flere end 3000 fingeraftryk, som gadens besøgende har sat for Sønderborg i kampagnen ”Wir drücken die draumen”. På dansk svarer det til at krydse fingre, og gadens initiativ er blevet et symbol på Flensburgs opbakning og ønske om grænseoverskridende kultursamarbejde. Den ene collage var til Sønderborgs erhvervs- og kulturudvalgsformand, Stephan Kleinschmidt. Den anden til Sønderborg Rådhus.

Yes, we can!

Stephan Kleinschmidt blev præsenteret som kulturhovedstadsprojektets far, og han lagde heller ikke skjul på at han var skuffet over, at titlen gik til Aarhus.

 - Det, der ramte mig mest, var, at juryen målte på det, byerne har i forvejen, i stedet for at måle på mulighederne. Her kan vi skabe et nyt perspektiv. Jeg ville ønske, at jeg kunne stå her i dag og som Helle Thorning sige ”Vi gjorde det!’”. Nu vil jeg i stedet bruge Obamas ord: ”Yes we can!” Og det kan vi bl.a. på grund af alle jer, der sidder her i aften, og som gav vores ansøgning autenticitet.

En nye tankemåde

Kandidaturens leder, Else Christensen Redzepovic, valgte at holde sin tale på bredt sønderjysk, og berettede om hvordan hun har oplevet dagene efter afgørelsen og om de visioner og ønsker, hun fortsat har for byen og området Sønderjylland-Schleswig. Hun havde medbragt sit udkast til en strategi, som indebærer, at der skal oprettes en S2017 fond eller forening, der går på tværs af samfundets forskellige sektorer, erhvervslivet og områdets kulturliv.

 - Kultur er ikke bare noget, der foregår på en scene, som folk skal ind i ”kulturtempler” og se. Kultur kan også indgå i sundhed, i uddannelse og på arbejdspladser og på den måde skabe sammenhængskraft. Det handler om at skabe en ny måde at tænke på, sagde Else Christensen Redzepovic, der sammen med sine medarbejdere flere gange i løbet af aftenen blev hyldet for en enestående indsats.

 - Tak til jer alle. Som I har hørt, er der stadig en masse at bygge videre p . Vi ved endnu ikke helt hvordan, og hvor langt energien rækker, men vi håber, at I vil være med til at kæmpe videre, sluttede Henriette Pilegaard fra S2017-sekretariatet, der var aftenens konferencier sammen med sin kollega, Gitte Bjørn-Lüthi.

Takkeaften_Dansepiger_350.jpg 

To tamilske piger, Elekia og Ovia, åbnede aftenen med en imponerende dans og satte scenen for en aften i kulturens tegn.

 

takkeaften_Rote_Strasse_350.jpg

Repræsentanter fra Rote Strasse i Flenburg overraskede med gaver. Blandt andet disse collager, som er sat sammen af de flere end 3000 tommelfingeraftryk, som handelsgadens besøgende har afsat som støtte til S2017-visionen.

 

Takkeaften_Richardt_Panorama3_350.jpg

Alle sang med på Richardt Nielsens Countryside Metropolis-sang