4. juli 2012

Strasb_Christel__JMC_C5_top20120702-PSF_1158-Patricio_Soto.jpg

Christel Schaldemose, Aase Nyegaard og Jørgen Mads Clausen. Foto Patricio Soto
 

Dansk Europa-politiker:

Jeg kommer helt sikkert for at se den grise-tango

Der var sønderjyske småkager på bordene i Parlament Européen i Strasbourg mandag aften, da Sønderborg2017 i samarbejde med de danske parlamentsmedlemmer Christel Schaldemose (S) og Anne E. Jensen (V) var på besøg for at fortælle om den fælles syddanske og nordtyske satsning på kultur, som er kommet til udtryk i ansøgningen til Europæisk Kulturhovedstad 2017. I lokalet kunne gæsterne også få smagsprøver på ansøgningens kunstneriske projekter i form af plancher, videoer og lyd. 

Christel Schaldemose bød velkommen:
- Jeg er glad for at kunne byde velkommen. Personligt håber jeg, at Sønderborg og regionen bliver Europæisk Kulturhovedstad. Det er unikt, at det rækker hen over grænsen og har forbindelsen til Tyskland. I disse tider skal vi fejre de gode eksempler på samarbejde over grænser. Og dette handler ikke bare om kulturhovedstad. Det er et langsigtet, vedvarende samarbejde. Det skal mange flere se i øjnene, og det bliver muligt, hvis Sønderborg vinder.

Sønderborgs borgmester, Aase Nyegaaard, takkede:
- Vi er taknemmelige for denne lejlighed til at fortælle om de ideer og projekter, vi har udviklet i forbindelse med ansøgningen til Europæisk Kulturhovedstad. Jeg er stolt af det, vi er nået frem til, og det er helt sikkert, at uanset. om juryen den 24. august vælger Aarhus eller Sønderborg, så har vi fået lagt sporene til en vigtig langsigtet udvikling af vores region.  Vi kan ikke vende rundt nu, men hvis vi vinder, vil det give os muligheden for at sætte fuld fart på og række meget længere ud i Europa og verden med vores ideer.

Stærk opbakning fra erhvervslivet

Jørgen Mads Clausen, bestyrelsesformand for Danfoss A/S, var med i delegationen fra Sønderborg, og han fortalte om hvorfor Danfoss og erhvervslivet generelt i regionen går stærkt ind for satsningen på kulturhovedstaden.

- Det er afgørende for vores virksomheder, at vi hele tiden udvikler os, og at vi kan tiltrække talenterne til at drive udviklingen. Kultur går hånd i hånd med kreativitet og innovation.

Af samme grund finder Jørgen Mads Clausen det helt på sin plads, at der i det kunstneriske program også er projekter, der involverer erhvervslivet direkte. Det er projekter såsom the HUB, hvor der opbygges en platform for samarbejde mellem virksomheder og kunstnere. Her kan kunstnere i korte eller længere forløb tages ind i virksomhederne til at inspirere til udvikling på veldefinerede områder såsom kommunikation, produktdesign, kundeservice, arbejdsmiljø etc.

Det unge, det spektakulære og det skøre

Australske Sue McCauley, der står i spidsen for det kunstneriske program, som Sønderborg2017 forslår til 2017 og optaktsårene, gav eksempler på de 80 projekter og events, som er beskrevet i ansøgningen, blandt andet iOpera, som er et treårigt projekt, hvor unge i fra hele Europa skal samarbejde som at skabe en samtidsopera med vejledning fra højt professionelle partnere som Deutsche Oper Berlin, Opera National de Paris og Det Kongelige Teater i København.

- Den type projekter har vi for at begejstre de unge og holde dem i området, men vi har også tænkt på, hvad der kan få folk til at rejse fra for eksempel København og Berlin for at få en oplevelse, sagde Sue Mc Cauley og nævnte som eksempel et planlagt kæmpeshow af Franco Dragone, der sammensættes specielt til Sønderborg2017 med H.C. Andersens eventyr som tema. Det får premiere i Sønderborg og skal derefter rejse verden rundt.

Sue McCauley, som er en festlig personlighed, har også lagt vægt på de skæve og ”skøre” indslag. Et eksempel er ”Grise-tango”, hvor fem grise oplæres af en professionel dyretræner til at danse ”tango” akkompagneret af Sønderjyllands Symfoniorkester. Dette er led i det vedvarende projekt ArtFARM på Gråsten Landbrugsskole, som bliver en platform til uddannelse og møder mellem kunstnere og kreative kapaciteter fra både lokalområdet og fra verden. Samarbejdspartnere bliver blandt andre den verdensberømte kunstner Fram Kitagawa, som leder Echigo-Tsumari Art Triennial i Japan.

- Den Grise-tango skal jeg i hvert fald se, fastslog Christel Schaldemose, som synes, at Sønderborg2017 har fortjent at vinde titlen:
- Det vigtige er, at få folk fra hele Europa til at komme og se, hvad der foregår og sige Wauw! Her er der noget, som vi kan lære af.

Strasb_Helga_Trpel__Aase_20120702-PSF_0944-Patricio_Soto.jpg

Sønderborgs borgmester Aase Nyegaard, til venstre,
byder velkommen til Helga Trüpel, der er
næstformand i parlamentets udvalg for kultur og uddannelse.

 

Strasb_Sue_20120702-PSF_1094-Patricio_Soto.jpg

Den kunstneriske leder for S2017,
australske Sue McCauley, fortalte om
både de "skøre" og de mere seriøse
indslag i det kunstneriske program
for kulturhovedstaden.

 

Strasb_team_C5_20120702-PSF_1190-Patricio_Soto.jpg

En stor del af S2017-teamet var taget på Europa-tur.
Her foran parlamentet i Strasbourg.

 

Læs også:

Sønderborg2017 gør fremstød i Bruxelles og Strasbourg

Europa-politiker ser potentiale i grænselandet

S2017 holdt dansk-tysk Tour De Chambre i Bruxelles

Det sagde gæsterne i Bruxelles om S2017-kandidaturen

EU-kulturpolitiker: Selve ansøgningen til Europæisk Kulturhovedstad giver værdifulde byggesten