24. juli 2012

EU20logo_482.jpg

 

Danmark kan få en kulturhovedstad igen i 2032

 

I 2017 bliver enten Sønderborg eller Århus europæisk kulturhovedstad for Danmark, og frem til 2019 vil flere europæiske byer få samme mulighed. Men allerede nu foreslår Komissionen i EU, at ordningen skal fortsætte til 2033.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Kommissionen, hvor der også er opstillet et forslag til rækkefølgen på landene frem til 2033. Her optræder Danmark igen i 2032, og det er sammen med Bulgarien. Hvert år er der nemlig to EU-medlemslande, i 2017 er det andet Cypern. Desuden vil det fra 2020 hvert tredje år blive muligt at søge om titlen for et land, der er kandidat til optagelse i EU eller søger om at blive det.
Planen skal nu til drøftelse i Europa-Parlamentet og i Rådet, og den endelige beslutning vil blive truffet inden udgangen af 2013.

Androulla Vassiliou, EU-kommissær for uddannelse, kultur, flersprogethed og ungdom, har i den forbindelse udtalt:
-
De europæiske kulturhovedstæder er et af de mest synlige og vellykkede initiativer, som EU har iværksat. Ud over at fremme Den Europæiske Unions vidunderlige kulturelle rigdom og mangfoldighed har initiativet også været en katalysator for forandringen af byer til gavn for både borgere og besøgende. Konkurrencen i medlemsstaterne om at få tildelt titlen er hårdere end nogensinde, hvilket beviser initiativets vedvarende værdi og tiltrækningskraft.

Kommissionens forslag følger resultaterne af flere evalueringer af den nuværende ordning og en offentlig høring, som blev gennemført fra oktober 2010 til januar 2011 og efterfulgt af et offentligt møde i Bruxelles i marts 2011.
Disse resultater viser tydeligt, at Europæiske Kulturhovedstad giver mange fordele for de deltagende byer og regioner. Selv om der først og fremmest er tale om en kulturel begivenhed, er der store sociale og økonomiske gevinster at hente, navnlig hvis arrangementet indgår i en langsigtet kulturbaseret udviklingsstrategi.

Siden initiativet blev lanceret i 1985, har 46 byer været Europæisk Kulturhovedstad. I 2012 er det Guimarães (Portugal) og Maribor (Slovenien).

Læs evt. mere HER