16. november 2012

Clinton_telefon_482.jpg

Et stykke inde i talen blev Clinton afbrudt af sin private telefon. Det var Hillary, der ringede fra Australien. Samtalen blev dog hurtigt udsat og afsluttet. Foto: CSR Fonden.

 

Clinton: Sønderborg er rollemodel for hele verden

CSR Awards 2012 er slut, men vil blive husket længe for Bill Clintons engagerede hovedtale og hans spadseretur gennem Sønderborg by onsdag eftermiddag. Perlegade var spækket med mennesker, der havde fanget, at noget stort var i gære, og de blev ikke skuffede. Bill Clinton kom og hilste på Sønderborg.

Inden Bill Clinton gik på talerstolen onsdag kl. 19.30, skulle der uddeles CSR Awards. Her deltog Prins Joachim, der blandt andet overrakte CSR People-prisen til Gråsten Plejecenter. Prins Joachim sammenlignede sin egen glæde ved som landmand at se afgrøder spire og gro med glæden ved virksomheder, der tager deres sociale ansvar på sig og gør noget for mennesker, der er sårbare og marginaliserede og har brug for et kærligt puf for at komme videre.

Skuespilleren Connie Nielsen og komikeren Rasmus Botoft sørgede for den gode stemning med veloplagte indslag, og Connie Nielsen demonstrerede en ægte skuespillers improvisationstalent, da hun tabte sin ene sko og hurtigt snoede den på igen. Rasmus Botoft bød velkommen til ”altid frække og veloplagte Sønderborg” og gav ordet til direktør i CSR Fonden, Axel Boisen, der kvitterede med at synge ”Og huset ligger langt ude på landet” i en lang CSR-version. Han fik sågar publikum til at synge med.

Hele fire ministre deltog i Award-uddelingen og var med til at introducere de nominerede og overrække priser. Det var miljøminister Ida Auken, klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard, uddannelsesminister Morten Østergaard og udviklingsminister Christian Friis Bach – sidstnævnte dog kun via indspillede videoklip.

45 nominerede i de 15 vinderkategorier blev præsenteret med små videooptagelser, de 15 vindere skulle hædres og holde takketaler. Det var en lang tur, men respekten for de nominerede og vinderne var stor blandt de engagerede CSR-entusiaster på konferencen, der hyldede alle vinderne med taktfaste klapsalver. Stemningen var i top.

Der var lige tid til at strække benene og forsyne sig fra et overdådigt sønderjysk pølsebord, inden Bill Clinton gik på talerstolen kl. 19.30. I sin tale afslørede Bill Clinton et stort kendskab til og varme følelser for Danmark.

- Jeg er glad for at være tilbage, og jeg elsker Danmark. I kan og gør så meget godt, som alle andre kan lære meget af, sagde han blandt andet.

Han nævnte, at Danmark for nylig er udnævnt til det bedste land i verden til at yde ulandsbistand på en måde, der kommer de allerfattigste til gode. Clinton takkede også for Danmarks indsats for at stoppe de etniske konflikter Bosnien-Herzegovina i første halvdel af 90'erne. Ingen gjorde det bedre end Danmark, sagde Clinton, der ligeledes fremhævede Sønderborg for at arbejde frem mod energimæssig bæredygtighed i ProjectZero.

- Jeg er med til at give Sønderborg et kæmpe boost, for jeg nævner jer mange steder i verden.

Trods nominering i tre kategorier vandt ProjectZero ingen officielle priser ved CSR Awards 2012. Til gengæld har ProjectZero en stor plads i Bill Clintons hjerte.  I 2012 blev ProjectZero optaget på Clintons Climate Positive Development Programme, der omfatter 18 projekter i verden, som skal vise, hvordan det er muligt at skabe bæredygtig byudvikling.

- Sønderborg og ProjectZero er en af de vigtigste partnere i mit Climate Initiative Programme. I vil være CO2-neutrale i 2029 og har allerede reduceret CO2-udledningen med 18 procent og skabt 800 grønne arbejdspladser. Det er imponerende. Det bedste ved ProjectZero er, at I viser veje til en bæredygtig fremtid, der også er økonomisk bæredygtig. Det vil gøre jer til en mønstereksempel for resten af verden, sagde Bill Clinton.

Bill Clintons tale varede 30 minutter og blev afløst af 30 minutters rundbordssnak i dybe lænestole med direktør Axel Boisen. Så var det slut, og publikum hyldede en veloplagt og veltalende hovedtaler med massive klapsalver. CSR Awards 2012 sluttede med et bæredygtigt afterparty – et såkaldt RIO Gilde for de mest sejlivede CSR-entusiaster.

Vrterne_300_ved_CSR_AWARDS_2012_Rasmus_BotoftConnie_Nielsen.jpg

Værterne ved CSR Awards 2012 var den i Los Angeles bosiddende danske filmstjerne Connie Nielsen og skuespiller Rasmus Botoft, der er kendt fra tv-satiren i "Rytteriet" - ikke mindst for sin del i "Snobberne". Foto: CSR Fonden

 

Grsten_plejecenter_300_sammen_med_Maarten_Van_Engelang_og_HKH_prins_joachim.jpg

Det lokale Gråsten Plejecenter vandt Peoples Price for mindre virksomheder for sin evne til at skabe et godt og rummeligt arbejdsmiljø. Prins Joachim, til højre, holdt velkomsttalen og var med til at overrække prisen sammen med CSR Fondens formand, ISS-chef Maarten van Engeland.
Foto: CSR Fonden

 

CSR_award_2012_14_1073_kineser_300_KTJ.jpg

FN-ambassadør Sha Zukang fra Kina talte om globale CSR-tendenser set i kinesisk perspektiv. Foto: Kim Toft Jørgensen, Sønderborg Kommune