24. januar 2013

Else_Berlin_482_Jesper_Balleby.jpg

Schleswig-Holstein inviterede i marts 2011 til en præsentation i Berlin af Sønderborg med Sønderjylland-Schleswigs kandidatur til Europæisk Kulturhovedstad. Til højre kandidaturens leder, Else Christensen Redzepovic, som nu igen tager til Berlin. Arkivfoto Jesper Balleby

 

Borgernes og samfundets engagement i kunst og kultur drøftes i Berlin

Else Christensen Redzepovic, leder af Sønderborg med Sønderjylland-Schleswigs kandidatur til Europæisk Kulturhovedstad 2017, sidder i panelet ved et symposium, som 1. februar holdes i delstaten Schleswig-Holsteins repræsentation i Berlin. Deadline for tilmelding er fredag 25. januar.

Hvad kan man gøre for at styrke borgernes og samfundets engagement og ansvarsfølelse i forhold til kunst- og kulturlivet?

Det spørgsmål kastes op i luften i Berlin den 1. februar i delstaten Schleswig-Holsteins repræsentation, som har arrangeret et symposium i samarbejde med vennekredsen til Stiftung Zunkunft Berlin og en række tyske kulturinstitutioner.

Udgangspunktet er, at der er brug for at udveksle strategier og ideer, som kan styrke engagementet. I mange af kunstens og kulturens støtte- og vennekredse er selve det at støtte kommet til at fylde så meget, at kredsenes oprindelige formål – ansvar og engagement i kunsten – er gledet i baggrunden.

Til at drøfte spørgsmålet i et panel har arrangørerne inviteret blandt andre Else Christensen Redzepovic, der har stået i spidsen for Sønderborg med Sønderjylland-Schleswigs kandidatur til Europæisk Kulturhovedstad 2017. Som det er velkendt gik titlen til Aarhus i et tæt opgør, men i kandidaturens tre-fire år lange forløb er der høstet værdifulde erfaringer i forhold til at engagere borgerne og indhente støtte fra regionens forskellige aktører.

Inden diskussionen i panelet kan man høre Schleswig-Holsteins nye minister for justits, kultur og Europa-anliggender, Anke Spoorendonk, som i øvrigt kommer fra det danske mindretals parti, SSW. Hun er på scenen for at give svar på spørgsmål, der stilles af Hans-Julius Ahlmann. Begge er stærkt engagerede i det grænseoverskridende samarbejde på kulturområdet i Den Dansk-Tyske Region, hvilket også var et vigtigt tema i kandidaturen til Europæisk Kulturhovedstad, som nu søges videreført i andre former.
Hans-Julius Ahlmann er erhvervsmand med ACO-gruppen, der fremstiller byggematerialer. Familien, der i øvrigt har rødder i Syd- og Sønderjylland, har gennem generationer været ivrige støtter i forhold til kunst- og kulturlivet. Hans-Julius Ahlmann har blandt andet oprettet Kunstwerk Carlshütte ved firmaet på en tidligere jernstøberigrund ved Rendsburg, og han blev i 2011 tildelt Deutschen Kulturförderpreis.

Efter frokosten kan symposiets deltagere komme rundt til tre ud af række workshops, der beskæftiger sig med emner som rekruttering og fastholdelse af medlemmer, crowd funding og borgeraktivering. Hver workshop varer 40 minutter og ledes af en ekspert på området.

Symposiet afsluttes kl. 17.45, hvorefter man kan vælge at fortsætte ved et uformelt arrangement i De Nordiske Ambassaders Fælleshus.

Mere om dagen og tilmelding HER